USB-csatoló, USB-port

2009. 02. 26.

Hogyan írjuk az USB csatlakozót (USB portot, USB interfészt stb.)? Külön vagy kötőjellel?

A mozaikszókat akkor kapcsoljuk kötőjellel az utánuk következő szóhoz, ha a két szó összetételt alkot (pl. „CD-író”, mivel a CD-t írja, a CD-nek az írásáról beszélünk). Ha viszont az utóbbi szó csak magyarázza, értelmezi a mozaikszót, akkor nem kell közéjük kötőjel (pl. „CD lemez”, hiszen a CD maga is lemez).

Azt a kérdést kell tehát feltenni az „USB” és pl. a „csatlakozó” írásakor: „Az USB maga is csatlakozó, vagy pedig az USB-nek a csatlakozójáról, illetve egy ahhoz tartozó, azt alkalmazó stb. csatlakozóról van szó?” (Ugyanígy lehet eljárni a port, interfész stb. szavaknál.) Az előbbi esetben különírjuk tőle, az utóbbi esetben kötőjellel kapcsoljuk hozzá.

Az Osiris-féle Helyesírás az „USB” szóbokrában az „USB-port” és az „USB-csatoló” alakokat említi. Ez azt feltételezi, hogy az USB nem maga a port, nem is csatoló, hanem USB-t tartalmazó, USB-vel működő stb. portról, csatolóról beszélhetünk. E kérdés tehát csak a szóval jelölt fogalomhoz kapcsolódó műszaki ismeretek birtokában dönthető el.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra