Hidegkutat vagy Hidegkútat?

2009. 06. 16.

A településünk neve Hidegkút. A kérdésem az, hogy ha tárgyraggal látjuk el a település nevét, akkor melyik a helyes forma? Barátaim szerint amiatt, hogy ez egy tulajdonnév, nem változtathatjuk meg a ragozás miatt a nevet, tehát tárgyraggal ellátva is hosszú ú-val kell írni. Nekem ez nagyon furcsán hangzana így, szerintem meg a Hidegkutat a helyes. Vajon kinek van igaza?

A tulajdonnév védelme fontos elv, ezt az állandóság kritériumának nevezzük. Célja, hogy a ragozott formából visszakövetkeztethető legyen a név eredeti formája. Leginkább a személynevek írásában az egyszerűsítésre, illetve a tilalmára vonatkoznak: a Kiss-sel, Kissel írásmódok eltérő neveket jeleznek (Kiss és Kis).
A földrajzi nevekben található közszavak a toldalékoláskor ugyanúgy viselkednek, mint közszóként. A kút főnév egyes toldalékok előtt megőrzi a szó belseji hosszú magánhangzót: kúti, hidegkúti. Más toldalékok előtt viszont megrövidül az u: kutat, Hidegkutat. Ebből visszakövetkeztethető a Hidegkút forma, mint ahogy a köznév toldalékos alakjából is egyenesen következik a kút.
Ha azt az elvet követnénk, melyet fölvetettek a kérdésben, akkor nem írhatnánk Nyíregyházán-t sem, csak *Nyíregyházan-t, Széphalmot sem, csak *Széphalomot
A fenti tőváltozások igen nagy számban fordulnak elő, ezért nem jelent gondot az eredeti forma visszaállítása.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra