Híven szeretni a jót…

2009. 09. 20. 2 hozzászólás

2009. szept. 19-én a kora délutáni órákban (17-18 órakor) az ország sok kultúrházában felhangzott Kazinczy Ferenc Híven szeretni című verse.

00034361
A KULTÚRHÁZAK ÉJJEL-NAPPAL országos kezdeményezés közös programjaként mindenhol egy időben hangzott el Kazinczy Ferenc Híven szeretni című verse. Ezt a programot a magyar nyelv éve alkalmából, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója tiszteletére hirdették meg, s nagyon változatos formában valósították meg. Volt, ahol általános iskolás diákok adták elő szavalókórusként a verset, volt, ahol – másik végletként – hivatásos előadóművészt kértek fel a szöveg megszólaltatására:

Híven szeretni… (1795)

Híven szeretni a jót,
Gyűlölni vesztig a gonoszt,
Eszköze lenni az isteni kéznek,
Egy nem haszontalan tagja az Egésznek,
Férfiak! ez gyönyörű jutalom.

A kultúrházak éjszakába nyúló rendezvényein még számos, nyelvvel kapcsolatos programokat szerveztek, például neves nyelvészek előadásait, illetve nyelvi játékokat is készítettek.

– eÉ –

2 hozzászólás

#1 velemenyemvan 2009.09.21.07:44:07

Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek! Nálunk az otthoni kultúrházban is felhangzott ez a vers a helyi amatőr színtársulat tagjainak előadásában. Nagyon felemelő volt hallgatni, és elgondolkodni azon, hogy öt rövid sorba mennyi lényeges tartalom belefér.

#2 maci 2009.09.23.11:14:24

Nálunk, Székesfehérváron gyerekek mondták el, csodálatos volt. Egyébként benne van a vers a Kazinczy imádságai című kötetben is. Jó ötlet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra