a nagykötőjel helyes használata

2010. 02. 10.

Ha a Baár–Madas Református Gimnázium diákjairól beszélünk, akkor helyes ez a forma: Baár–Madas-os diákok?
Felmerült kollégáim körében a Baár-Madasos forma is, de azt hiszem, ez csak akkor lenne helyes, ha az iskola névadója egyetlen ember lenne, akinek családneve két (kötőjellel összekapcsolt) tagból állna. Az iskola azonban két emberről kapta a nevét: Baár Jánosról és Madas Károlyról, így az iskola nevében kettőjük családnevét nagykötőjel köti össze. Jól gondolom, hogy a Baár–Madas-os forma helyesírását a nagykötőjel befolyásolja?

A magyar helyesírásban a nagykötőjelnek jelentésmegkülönböztető szerepe van. A nagykötőjel jelzi ugyanis egyértelműen, hogy az iskolának két névadója van (Baár János és Madas Károly). Ennek megfelelően a kérdezett intézményben is ezt az írásjelet kell alkalmazni. A nagykötőjelnél rövidebb kötőjel ezzel szemben a kettős (két név mellérendelős kapcsolatából alakult) családnevekre utal, pl: Bajcsy-Zsilinszky, Endrődy-Somogyi,Kerpel-Fronius, Konkoly-Thege stb.

A melléknévképzős alak írásmódjára vonatkozó útmutatást az Osiris Kiadó Helyesírás című könyvében kaphatunk: „Ha egy személynév két vagy több különírt elemből áll, és így kapja meg a képzőt, akkor meg kell tartani az eredeti nagy kezdőbetűket, s a képzőt kötőjellel kell a név utolsó tagjához kapcsolni: Eötvös József-i, Széchenyi István-i, Csokonai Vitéz Mihály-os, Sárkányölő Szent György-ös. Ugyanez vonatkozik a nagykötőjellel összefűzött személynevekre: Hadrovics–Gáldi-s.”
Ennek analógiájára a Baár–Madas melléknévképzős alakja: Baár–Madas-i vagy Baár–Madas-os.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra