Dr. X. Y.-né (Dr.)

2010. 02. 22.

A címzésben a férje nevét is viselő doktorált hölgy nevét Dr. X-né dr. Y vagy Dr. X-né Dr. Y. formában kell-e helyesen írni?

A tudományos fokozatok helyesírását a szabályzat a lehető legegyszerűbben szabályozza, de a gyakorlat valóban nagyon tarka képet mutat. Ha címzésen megszólítást ért, akkor a 149. szabálypont szerint minden köznevet nagybetűvel (szokás) kezdeni, tehát: Dr. X. Y.-né. Ez az alapeset, de valóban nem igazít el afelől, hogy most a férj vagy a feleség-e a doktor. Ha mindketten, akkor ilyen estekben a végére is kiteszik: Dr. X. Y.-né Dr. Ezt azonban sokan fölöslegesnek tartják. A névviselőnek kell eldöntenie, hogy mennyire akarja hangsúlyozni saját doktori fokozatát. Az asszonynevek sokféleségéből adódóan további megoldások is vannak:
Dr. Kovács Anna (ez egyértelmű, lehet férjezett asszony is), Dr. Nagy Jánosné (ilyenkor nem dönthető el egyértelműen, hogy ki is a doktor), Dr. Nagyné Dr. Kovács Anna (itt egyértelműsíthető, mindketten doktorok) stb. A Dr. csak megszólításban (címzésben) és mondatkezdéskor nagybetű!
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra