Élő diáknyelv – Két város, húsz év tükrében

2010. 04. 13. nincs hozzászólás

Hogyan mutatkozik meg a diáknyelvben szinkrónia és diakrónia egysége? Erre a kérdésre ad választ Vasné Tóth Kornélia könyve.

Hogyan mutatkozik meg a diáknyelvben szinkrónia és diakrónia, állandóság és változás egysége? Erre a kérdésre ad választ Vasné Tóth Kornélia: „Élő diáknyelv. Két város, húsz év tükrében” című, a magyar nyelv hetére a novum pocket Kiadó gondozásában megjelent könyve. A kiadvány két település, Sárbogárd és Érd diákjainak körében húsz év eltéréssel végzett felmérést, illetve ez alapján készült alak- és jelentéstani elemzést tartalmaz. Az aktuális gyűjtés szóanyagát bemutató érdi diáknyelvi szótár és szinonimajegyzék mellett az olvasók betekintést nyerhetnek a diáknyelv kapcsán általánosan felmerülő terminológiai vitákba, a fontosabb szakirodalmi írásokba, illetve az eddig megjelent jelentősebb diáknyelvi szótárakról is tájékozódhatnak. És persze megtudhatják, milyen jelentésben használják a diákok többek között a következő szavakat: borsófon, zsebdünnyögő, gagyimail, susmus, racska, elevező, pedál, lenyó, ducimusz…


A könyv bemutatója 2010. április 28-án lesz az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. A könyv részletes adatairól tájékozódhatnak a www.novumpocket.com honlapon, illetve honlapunkon a Kiadványainkból menüpont alatt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra