versenyek

2010. 11. 18.

Kérdésem a következő lenne: van valami szabály a tanulmányi versenyek helyesírására vonatkozóan? Több oklevelmen ugyanis más és más kezdőbetűvel van leírva például a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny / helyesírási verseny. Továbbá ha egy tantárgy neve szerepel a „verseny” előtt, egybe vagy külön írandó a szó? Például: kémia verseny vagy kémiaverseny?

A versenyek és egyéb rendezvények nevét kis kezdőbetűkkel írjuk (vö. A magyar helyesírás szabályai, 146. pont; Osiris-féle Helyesírás [2004], 139-40. oldal): jövőkutatási konferencia, országos középiskolai tanulmányi verseny stb. Az intézményszerű, vagyis rendszeresen ismétlődő országos vagy nemzetközi rendezvények, vásárok, versenyek stb. nevét azonban az intézményekéhez hasonlóan csupa nagy kezdőbetűkkel kezdjük: Budapesti Nemzetközi Vásár, Szegedi Szabadtéri Játékok stb. Viszont annak eldöntése, hogy egy rendezvény intézményi keretek között működik-e, nem nyelvi háttértudást igényel, így ez az írásmódbeli megkülönböztetés a gyakorlatban csak ritkán érvényesül.

A fentiek mellett vannak olyan rendezvények, amelyeknek nincsen intézményi hátterük, de van saját nevük. Ezekben a tulajdonnévi tagokat írjuk nagy kezdőbetűvel: Simonyi Zsigmond országos helyesírási verseny, Kitaibel Pál középiskolai biológiai tanulmányi verseny stb. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bizonyos rendezvényeket évente megtartanak, akár országos méretben, de önálló intézményi háttér nélkül. Az ilyenek esetében megengedhető a csupa nagy kezdőbetű használata vagy az első szó nagy kezdőbetűzése, különösen kiemelt helyzetben (meghívón, plakáton stb.), tehát elfogadhatóak az alábbi formák: egyetemi anyanyelvi napok, Egyetemi anyanyelvi napok vagy akár Egyetemi Anyanyelvi Napok (vö. OH., 221. oldal). Ennek figyelembevételével tehát nem helytelen a Simonyi Zsigmond Országos Helyesírási Verseny forma sem.

A másik kérdésére egyszerűbb a válasz: a kémiaverseny összetett szó, ezért egybeírjuk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra