csirkefűszer, utánízesít

2011. 05. 25.

Egy magazin javítása közben néhány gondom akadt: szabad tűz, grill fűszerek, csirkefűszer, utánízesítünk, friss zöldborsó, de frisszöldborsó-mártás, kekszsszendvics.

A kérdezett szavak helyes írásmódja:

szabad tűz (107/a szabálypont: a minőségjelzős szókapcsolatok tagjait különírjuk egymástól);
grillfűszer (129.: a jelentéstömörítő összetételeket, melyek tagjai között bonyolult kapcsolat van, egybeírjuk, így a grillételek ízesítésére használt fűszer nevét is);
csirkefűszer (129.);
utánízesítünk;
friss zöldborsó (107/a);
kekszszendvics (7/b: az összetett szavak határán nem egyszerűsítjük a kétjegyű mássalhangzókat, hanem minden jegyüket kiírjuk).

A “frisszöldborsó-mártás” alak a második mozgószabályból következik, hiszen nem maga a mártás friss, hanem az alapanyagként használt zöldborsó. Ez az írásmód azonban nehézkes, nehezen olvasható, ezért inkább más megoldást válasszunk: friss zöldborsóból készült mártás, mártás friss zöldborsóból.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra