carrarai márvány szobor

2011. 09. 14.

Hogy kell az ilyen típusú kifejezéseket leírni: carrarai márvány szobor?
(A márványszobor egyben lenne, kovácsoltvas szobor külön lenne, de ha a jelzőt is külön kellene írni, akkor mi a szabály?)

Az anyagnévi jelzős kapcsolatok írásának Ön által is idézett szabálya a következő (l. AkH. 115.; Osiris-helyesírás 2004: 117): Ha mind a jelző, mind a jelzett szó egyszerű szó, a szerkezetet egybeírjuk: márványszobor, vasszobor. Ha bármelyik vagy mindkét tag összetett szó, akkor az alakulatot különírjuk: vasbeton épület, bőr pénztárca, fehérarany jegygyűrű stb.

Ha az anyagnévi jelző különírt szó (pl. kovácsolt vas, edzett acél, fehér márvány), akkor az eredetileg különírt szerkezetet az anyagnévi mozgószabály (OH. 2004: 134) alapján egybeírjuk, a jelzett szót azonban attól külön: kovácsoltvas szobor, edzettacél szerszám, fehérmárvány szobor stb.

Nem alkalmazható azonban ez a szabály akkor, ha az anyagnév jelzője melléknévképzővel ellátott földrajzi név (carrarai márvány, herendi porcelán); ilyenkor a teljes különírás a célravezető: carrarai márvány szobor, herendi porcelán étkészlet stb.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra