szabálysértésitörvény-módosítás vs. szabálysértési törvénymódosítás

2011. 09. 20.

A szabálysértési törvény módosítása az szabálysértési törvénymódosítás vagy szabálysértésitörvény-módosítás?

A mozgószabály értelmében a „szabálysértésitörvény-módosítás” a helyes alak. A 139/b. pont azonban azt is kimondja, hogy „A szabályt csak akkor alkalmazzuk, ha értelmetlenséget kerülünk el vele. Ha szószaporítás nélkül lehetséges, éljünk inkább szerkezetes megoldással: lőtt vadak, lőtt vadak árusítása (nem lőttvad-árusítás), hőre lágyuló műanyagok feldolgozása (nem: hőrelágyulóműanyag-feldolgozás) stb.”
Az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében további példák is találhatók a 132. oldalon:
„Léteznek olyan különírt szerkezetek is, amelyek, ha egy összetételi utótag járul hozzájuk, a mozgószabály végrehajtása nélkül is majdnem ugyanazt az értelmes szerkezetet eredményezik, a két forma között a jelentéskülönbség alig érzékelhető. Ilyenkor mindkét leírási mód megfelelőnek tekinthető. Például:
érettségikövetelmény-rendszer – érettségi követelményrendszer
kockázatitőke-társaság – kockázati tőketársaság
köztársaságielnök-választás – köztársasági elnökválasztás
önkormányzatiképviselő-testület – önkormányzati képviselő-testület
nemzetközikupa-szereplés – nemzetközi kupaszereplés”.

Megítélésem szerint a kérdezett szókapcsolat is ide sorolható. Mivel a mozgószabály túlzott használata nehézkes szóalakokat eredményez, ilyen esetekben talán érdemes az egyszerűbb írásmódot választani a könnyebb olvashatóság kedvéért: „szabálysértési törvénymódosítás”. Sőt, a jelölt szerkezet, a „szabálysértési törvény módosítása” is jobban olvasható.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra