makacsok, okosak

2011. 10. 03.

A „makacsok ~ makacsak 2.”-ban a kérdező -szerintem- nem azt akarta mondani, hogy az egyik élőlényekre, a másik meg tárgyakra használatos, hanem azt, hogy az első „ők”-re vonatkozik [pl. A makacsokat (ti. tanulókat, vagyis főnév) nem szeretik ezen egyházi iskolában. Kiket?], a másodikat meg tulajdonságképpen használják (pl. Makacsak ezen tanulók. Milyenek?). Hasonló példa: „Az okosok válaszoljanak erre!” ill. „Ők igen okosak.”.

Köszönöm a pontosítást az előző kérdéshez.
Kétségtelen, hogy az Ön által jelzett tendencia is létezik. Az „okos” melléknév többes száma (Nyelvtudományi Intézet/E-szókincs/Alaktani táblázatok) „okosak”. Mivel az „okos” szó főnévként is szótározott elem, ennek többes számát a táblázat így adja meg: „okosak”, míg az „okosok” lehetséges változat.
A „makacs” szó csak melléknévként van szótározva (Magyar értelmező kéziszótár), az Alaktani táblázat is így mutatja be. A többes számú alak elsődlegesen „makacsok”, másodlagosan „makacsak”. (A tárgyragos alak is ezt a kettősséget tartalmazza.) A Nyelvművelő kézikönyv (Grétsy László — Kovalovszky Miklós szerk., Nyelvművelő kézikönyv I–II, Bp., 1985. II. 1073. o.) hozza a „makacs” szó esetében a példákat: az alakpárok tagjai között jelentéskülönbség látszik: „makacsok (pl. gyerekek) – makacsak (pl. betegségek)”.
A nyelvhasználatban nem fedezni fel azt a különbségtételt, amelyre rákérdeztek.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra