szélesség, magasság

2011. 10. 24.

Ha egy tárgy méreteit (szélességét és hosszúságát adjuk) meg, melyikkel szokás kezdeni? 11 m széles és 5 méter hosszú. Vagy fordítva?

Az értelmezhetőség nem függ a sorrendtől, mindkét sorrend megfelelő.

 

Bakos József rendszeres kérdezőnk küldte az alábbi, a szakmai szabványokra vonatkozó kiegészítéseket:

„Műszaki területen a rend kedvéért általában még akkor is a legnagyobbal kezdjük és a legkisebbel fejezzük be, ha egyébként nem lenne értelemzavaró az ötletszerű sorrend.

bútorlapok táblamérete: 2800 x 2070 és 2750 x 2070
téglaméret: 25 x 12,5 x 6,5
ajtóméret: 90 x 210 (szélesség x magasság, ha úgy vesszük, ez kivétel, mert többségében az első szám kisebb, ez a szakmai sorrend)
bútorméret: 360 x 201 x 54

Ha a szabó méretet vesz a zakóhoz, csak 6 számot ír egymás után minden szöveg nélkül. Nem nagyságrendben, hanem mindig a szakmai előírásnak megfelelő, tanult sorrendben (háthossz, vállszélesség, mellbőség, derékbőség, csípőbőség, ujjhossz).

Mértékegységet nem adnak meg, minden szakmában az érdekeltek pontosan tudják, hogy a méretszámokat milyen mértékegységben kell érteni.
A rend, a szabványok és a szokványok alkalmazása egyszerűbbé teszi az információcserét, pl. minden szakkereskedő pontosan tudja (bár egy laikus hiányosnak vélheti az adatokat), hogy a gyártó mit kínál neki. Ugyanakkor a kereskedők figyelembe veszik, hogy a vásárlók nagy többsége az adott területen nem szakmabeli, és megadják a pl. a bútorkatalógusokban, hogy a méretek a szélesség x magasság x mélység sorrendjében következnek.”
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra