Déli-Mészkőalpok

2012. 01. 06.

Hogyan kell helyesen írni a következő kifejezéseket?

szemet gyönyörködtető
látogatóközpont
Déli-Mészkőalpok
ráparancsol
odavezet

A kérdezett szavak írásmódja a következő:
szemet gyönyörködtető
látogatóközpont
ráparancsol
odavezet

A Déli-Mészkőalpok már jóval bonyolultabb kérdés. Egy korábbi válaszunkat idézem (http://www.e-nyelv.hu/2009-03-05/eszaki-meszkoalpok-vagy-eszaki-meszko-alpok/).
Az, hogy az “Északi” tagot kötőjellel kapcsoljuk, bizonyosnak látszik annak alapján, hogy ez a név részét képezi (pl. a németben és az angolban is), s az ilyen tagokat az Osiris-féle Helyesírás (OH.) más esetekben is kötőjellel kapcsolja (pl. “Déli-Alpok, Keleti-Alpok, Nyugati-Alpok” és számos további hegység nevénél).
Ami viszont a második két tag írásmódját illeti, a kérdés jóval homályosabb. A Magyar nagylexikon az “Északi-Mészkő-Alpok” alakot hozza, ami érthető annak alapján, hogy az Alpok magában is tulajdonnév, így a közneveket kötőjellel kapcsoljuk hozzá (és három tag kötőjeles írását még megengedi a földrajzi nevek helyesírása). Ebben a formában hozza a Sulinet (http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/18het/foldrajz/foci18.html) és a Természet Világa is (http://www.termeszetvilaga.hu/tv2002/tv0207/botanika.html).
Faragó Imre, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének tanára azonban az “Északi-Mészkőalpok” alakot javasolja, minthogy a “Mészkőalpok” szó összeforrt egységet képez: ez a forma jelent meg a Nyír-Karta & Topográf Kiadó világatlaszában is, amelynek névanyagát az említett szakember készítette.
A helyesírási szótárakban (a fenti OH.-ban és a Magyar helyesírási szótárban) ez a név semmilyen formában nem szerepel, mint ahogy a Cartographia világatlasza és a Probáld-féle regionális földrajz sem említi. “Hivatalos” állásfoglalást a Földrajzinév-bizottságtól lehet kérni:
http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2234.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra