fantáziál ~ fantaziál

2012. 03. 18.

Egy kb. 15 éves helyesírási szótárban olvastam a következő szót: fantaziál. Az online szótárak már a fantáziál alakot adják meg. Mi az igazság? Ha a dráma-dramatizál, ráció-racionalizál összefüggésből indulok ki, akkor mégiscsak a fantaziál a helyes.

Legtöbb idegen eredetű szavunk tőbelseji magánhangzója képzés esetén megrövidül: allegória – allegorikus, germán – germanista, hérosz – heroikus, hipnózis – hipnotikus stb.
Vannak kivételek is: akadémia – akadémikus, akadémizmus; diktatúra – diktatórikus; esztéta – esztétika, esztétikum – esztétikus.
Vannak olyan esetek, amikor a nyelvhasználat ingadozik, mindkét változat használatos, pl. légionárius – legionárius (Balázs – Zimányi: Magyar nyelvhasználati szótár. Pauz-Westermann, Celldömölk, 2007.). A fantaziál ~ fantáziál is ebbe a csoportba tartozik. A hétkötetes értelmező szótár még mindkét változatot feltünteti, a fantáziál szót választékosnak minősíti. A régebbi helyesírási szótárban ezért található a (szabályos képzésű) fantaziál. Az újabb szótárakban már csak a fantáziál szerepel (Magyar értelmező kéziszótár; Helyesírás, Osiris Kiadó, Idegen szavak szótára).
Ebből úgy tűnik, hogy a nyelvhasználat inkább a fantáziál változatot fogadja el.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra