mozaikszók, márkanevek írása

2012. 08. 23.

Hogy írjuk helyesen a spa részleg, wellness részleg vagy wellness szolgáltatás kifejezéseket? Kell kötőjel? A spa kifejezés nem betűszó, ugye? Akkor kellene a kötőjel? Mitől függ, hogy a betűszóhoz kötőjellel illesztjük-e a kapcsolódó kifejezést? Pl.: BNW autó, LED-világítás, POE-csatlakozás.

A wellness előtagként szerepel a kérdezett wellnessrészleg, wellness-szolgáltatás szavakban (http://www.e-nyelv.hu/2012-06-07/wellnesshotel-wellness-szolgaltatas/).
A „spa” nemzetközi fogalom (az egyik elképzelés szerint a “sanus per aquam” — “egészséges a víz által” — rövidítése). Tekinthető betűszónak, ez esetben az AkH. 287. pontja lehet mérvadó, így kötőjellel fűzzük hozzá az utótagot: spa-részleg. Még az írásmód nincs a helyesírási szótárakban rögzítve, ezért lehet más elv alapján (földrajzi névből keletkezett köznévnek tekintve) egybeírni.
A mozaikszavakról szóló kérdésére ajánlom figyelmébe utóbbi válaszaink egyikét (http://www.e-nyelv.hu/2012-08-23/pos-terminal-de-pin-kod/), illetve a helyesírási szabályzat már említett pontját: LED-világítás, POE-csatlakozás (Power over Ethernet). A BMW autó kötőjel nélküli, mert itt a márkanevek írásának szabálya (194. szabálypont) érvényesül. (Hasonló példa: BMW motor, OH. 525.)

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra