hot dogos

2012. 10. 27.

Szeretnék visszatérni a hot dogra. Az OH-ban valóban szerepel a hot dogot, a hot dogok és a hot dogja alak, de e toldalékok egyike sem képző, és azon tűnődtem, hogy létezik-e szabály, mely kimondja, hogy a képzők is közvetlenül kapcsolódnak a többelemű különírt köznevekhez.

Azért idéztem a OH. példáit, mert ezekből a toldalékolás világosan látszik. A helyesírási szabályzatban az idegen szavakra vonatkozó szabálypontok között nincs olyan, amelyik az Ön által felvetett problémáról szólna. Analógiát, példát sem nagyon találunk az ilyen típusú képzős alakokra, a szótárban rendre a többes számú, a tárgyragos és a birtokos személyjeles alakok fordulnak elő (pl au pair, black jack, body building, montain bike szócikkek). Az OH. 277. oldalán az utolsó bekezdésben található példákat megfigyelve azt látjuk, hogy a többszavas kifejezéseket képzőszerű utótaggal ellátva a második taghoz kapcsoljuk a toldalékot, és a szóközt megtartjuk: maine coonszerű. Ez megerősít abban, hogy a hot dog képzős alakjára is alkalmazzuk ezt a szabályt.
Mártonfi Attilával, az OH. egyik szerzőjével megvitatva egyetértettünk a különírt formában: hot dogos (szabály nincs rá).

Bár a hot dog köznévnek számít, de idegen eredetű. A magyar szavakra, szószerkezetekre vonatkozik olyan szabály, mely azt mondja ki, hogy az eredetileg különírt szószerkezet képzővel ellátva egybeírandó: pl. bérbe ad — bérbeadás, de ez kivételnek számít (OH. 105. a határozós alárendelésekről).

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra