nagy számok írása számjegyekkel és betűkkel vegyesen

2013. 04. 24.

Nem találok rá szabályt, hogy hogyan lehet, illetve lehet-e egyáltalán vegyesen, számjegyek és betűk kombinálásával leírni a „nem egészen kerek” nagy számokat. Pedig valós jelenség, előfordul szövegekben. Konkrétan a kérdéses kifejezések egy dolgozatban, amit átnézek: 25 millió 700 ezer fő, 12 millió 75 ezer fő, 3 millió kétszázezer fő, 1 millió egyszázezer fő. Aki írta, egyrészt nyilván az adat jelleget akarta hangsúlyozni a számjegyekkel – meg nehézkes is lenne ilyen nagy (és hosszú!) számokat betűkkel leírni-elolvasni –, másrészt a gördülékeny, olvasható stílust megőrizni a betűs résszel. A „számjegy – betű – számjegy – betű” megoldás egész jól mutat, de kérdés számomra, hogy helyes-e.

Sem akadémiai helyesírási szabályzatunk, sem az Osiris Helyesírás nem tartalmaz erre vonatkozó tájékoztatást. Ezek alapján akár helytelennek is mondhatnánk a vegyes írásmódot, de a célszerűség jegyében mégsem kellene teljes egészében elvetnünk. A 25 millió, 12 milliárd típusra mindenképpen szükség van, hiszen sok nullát kiküszöbölhetünk ezzel a vegyes írásmóddal.
A kérdésben szereplő példák más megítélés alá esnek, és valóban furcsák. A betűvel írt részek között szerencsésebb megoldás a kötőjelezés: 3 millió-kétszázezer.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra