matt

2013. 05. 19.

Elfogadható-e a matt szó szinonimájaként a fakó kifejezés? A kérdés egy anyanyelvi verseny országos döntőjének feladatlapján szerepelt (általános iskola 4. osztály) az alábbi módon: „Mi lehet a matt szó szinonimája? a) rőt b) fakó c) gyanús d) fénytelen ” A versenyen részt vevő lánykám csak a d) fénytelen szót karikázta be. Csak az a kisdiák kapott pontot erre a feladatra, aki a fakó és fénytelen szót egyaránt bejelölte a „matt” szinonimájaként.

A matt jelentése szótárainkban: fénytelen, tompa színű (felület), fényezetlen (Tótfalusi), fénytelen, tompa (Bakos; Éksz.). A fakó jelentése: fénytelen (a sárgához v. a szürkéhez közelítő), bizonytalan színű. Színét, színe jellegét vesztett. Színtelen, tompa stb. (Éksz.)
Kétségtelenül van egy jelentésmozzanat, amelyben a matt és a fakó találkozik: ez a fénytelenség, a bizonytalan, tompa jelleg. Így mondható egyaránt, hogy fakó festék (Éksz.) és matt festék. De a legtöbb esetben a két jelző aligha cserélhető fel: fakó ló – *matt ló, fakó hang – *matt hang, fakó reggel – *matt reggel. Ezért úgy véljük, hogy nagyon szigorú megközelítésben fennáll a szinonimitás, de tágabb értelemben nem. Az a kisdiák, aki a fénytelen jelentést jelölte be, jól válaszolt.

(BG)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra