Covid–19 betegség, SARS-CoV-2 vírus

2020. 11. 19.

A következők helyesírására volnék kíváncsi (kell-e kötőjel): Covid-19 betegség vagy Covid-19-betegség, SARS-CoV-2 vírus vagy SARS-CoV-2-vírus.

Véleményem szerint a kötőjel nélküli, különírt forma a helyesebb ebben a két konkrét esetben, mivel a Covid–19 egy betegség, a SARS-CoV-2 pedig egy vírus (név + kategória megnevezése). Olyan típusú szókapcsolatról van szó, mint a Kati néni, Kovács mérnök főnévi minőségjelzős szerkezetek esetében, amelyek különírandók. (Ez ugyanakkor kizárólag éppen a betegség, illetve a vírus szóra igaz a Covid–19 és a SARS-CoV-2 esetében, minden más szóval már más jellegű a kapcsolatuk, jellemzően jelentéstömörítő összetétel. Ilyen például a Covid–19-megbetegedés, a SARS-CoV-2-fertőzés és számos más kifejezés, melyekre a járványidőszak során már sokan rákérdeztek.)
Másfelől viszont, mivel mindkét név mozaikszó, amelyek egyes betűinek értelmezése nem várható el a nyelvhasználóktól (d = disease, azaz betegség; V = vírus), alkalmazható rájuk az a szabály is, hogy mindent utótagként kezelve kötőjellel kapcsolunk hozzájuk. Erre szótári példa a CIB-bank, amely az AkH. 289/a pontjára hivatkozva kötőjeles. (KI)
vissza a főoldalra