tagmondatok közötti vessző

2021. 02. 27.

Kell vessző ebben a mondatban az és elé: „az érett család megengedi, hogy minden tagja elkülönüljön(,) és kialakítsa saját szilárd énjét”?
Kérem, elmagyaráznák, hogy ha a jelen mondatban a felvezető „megengedi” alá két alárendelés is tartozik (az, hogy elkülönüljön és az, hogy kialakítsa), számít-e valamit ez a fajta struktúra, ami miatt kell vagy nem szükséges a vessző.

A helyes verzió: „Az érett család megengedi, hogy minden tagja elkülönüljön, és kialakítsa saját, szilárd énjét.” – A tagmondatok közötti vessző szempontjából nem számít, hogy alárendelt mellékmondatokról van szó (Osiris, 325.); az és elé azért kell benne vessző, mert a tagmondatok eltérő bővítményekkel rendelkeznek. Az elsőnek nincsenek bővítményei, és nem is azonos módon bővíthető a másodikkal – tehát nem alkothatna vele párhuzamos szerkezetet, amely vessző nélkül írható –, a másodikban pedig tárgy a bővítmény.
Emellett a saját és a szilárd közé szintén vesszőt tennék, mivel mindkettő külön hangsúlyozott jelzője az én szónak. (Ha ezt vessző nélkül írnánk, az alárendelést fejezne ki köztük, azaz a „saját szilárd én” feltételezne nem saját szilárd ént is, de nem valószínű, hogy ebben a mondatban a kettő szembenállására utalnának.) (KI)
vissza a főoldalra