Pendragon-legenda

2022. 05. 04.

A Szerb Antal-féle A Pendragon-legenda kapcsán ötlött fel bennem a kérdés, hogy kötőjellel vagy anélkül írandó-e? Az eddigi tucatnyi kiadás hol így, hol úgy értelmezi (még a filmplakáton is kötőjel nélkül szerepel), mi több, a 2022-es változatok is külön írják. Véleményem szerint ez hasonlóan működik, mint pl. az Ady-vers vagy a Pink Floyd-album. De akkor melyik a helyes írásmódja a Pendragon-legendának?

Mi itt a hatályos helyesírási szabályzat (12. kiadás) alapján „teszünk igazságot”, tehát az abban fellelhető iránymutatás alapján adunk tanácsot. A helyesírási szabályzat nem törvény, csak „ajánlás”, ám a szövegek előállításával és gondozásával foglalkozók számára kvázi kötelezvény, tehát jól tesszük, ha a szabálypontokra hagyatkozunk.

Az AkH. 166. pontja kimondja: egy- vagy többelemű személynevek és köznevek gyakran alkotnak jelöletlen összetételt (pl. Kossuth-szobor = Kossuth szobra, Kossuth-nóta = Kossuthról szóló nóta). Ilyenkor a személynévhez a köznevet kötőjellel kapcsoljuk, például: Ady-vers, Balassi-strófa stb.
Ez alapján a Pendragon-legenda sem írandó le másként, mint kötőjellel, hiszen Asaph Christian Pendragon egy személynév, míg a legenda köznév, így adódik a felismerés, hogy itt kötőjelet kell használnunk.

Egyetértek tehát Önnel: a Pendragon-legenda kötőjellel írandó. (GA)
vissza a főoldalra