Magyar nyelvhasználati szótár

5000 Ft

A szótár egy új szótártípust, a nevében is tükröződő nyelvhasználati szótár típusát valósítja meg. Egyszerre: nyelvhelyességi, kiejtési, helyesírási, grammatikai, stilisztikai, terminológiai, értelmezési tanácsadó. Mintegy 6500 aktuális nyelvi, helyesírási jelenség, szó, szólás magyarázata – mutatóval.

Kategória:

Leírás

Figyelem: Már csak utolsó példányok rendelhetők! Megrendelés és fizetés előtt érdeklődjön irodánkban: iroda@e-nyelv.hu

A kötet szócikkeit írták és a kötet anyagának összeállításában közreműködtek: Balázs Géza, Bódi Zoltán, Dede Éva, Minya Károly, Zimányi Árpád

A szótárról:

A Magyar nyelvhasználati szótár (rövidítése: MNySz.) egy vadonatúj szótártípust jelent Magyarországon. Ötvözi magában a nyelvhelyességi, a helyesírási, az idegen szavak, az értelmező, a magyarító, a kiejtési, a szinonima, a szaknyelvi, a stilisztikai, sőt egy kicsit a frazeológiai szótárak erényeit. Az élő, valódi nyelvhasználat eseteges buktatóit, nehézségeit veszi számba, rendszerezi és magyarázatot, tanácsot nyújt az érdeklődőknek.
Naponta előfordul velünk, hogy megakadunk beszéd vagy írás közben. Ezekre a megakadásokra figyeltek föl a nyelvészek. Az anyanyelvi beszélők is gyakran fordulnak nyelvi kérdéseikkel a rádió és a televízió műsoraihoz, vagy magyar tanszékekhez, sőt egyenesen az Akadémiához. A leggyakrabban előforduló kérdések ugyancsak szerepelnek a szótárban. Végül pedig az anyanyelv, a nyelvtan szabályainak tanítása során is beleütközünk olyan jelenségekbe, amelyek magyarázatot igényelnek. A szótár ezekre is igyekszik választ adni.

A szótár közvetlen előzménye a Grétsy László és Kovalovszky Miklós szerkesztésében 1980-ban és 1985-ben két kötetben megjelent Nyelvművelő kézikönyv, majd pedig ennek rövidebb változata Grétsy László és Kemény Gábor szerkesztésében a Nyelvművelő kéziszótár.

A Magyar nyelvhasználati szótár azonban több vonásban is különbözik a többi szótártól. Csak néhány fontos különbség: a) élő, valódi, pontosan adatolt nyelvi jelenségeket magyaráz, b) különös tekintettel van a rendszerváltás, az informatika korának nyelvi jellemzőire (adatainak egy része a világhálóról, illetve számítógépes adatbázisokból van), c) a nyelvi jelenségeket szövegkörnyezetben mutatja, d) figyelembe veszi a nyelvhasználati szinteket, jellemzőket, e) elméleti alapon magyaráz, értékel.

A szótár használata:

A szótárban mintegy 6500 magyar nyelvi, helyesírási jelenség, szó, szólás magyarázata található meg különféle tárgykörökben. A szótárnak minden eddiginél gazdagabb utaló rendszere van. Gyakorlatilag a benne előforduló összes szót és kifejezést tartalmazza az ábécérendes mutató.

SZÓTÁR  A–ZS: nyelvi kategória, nyelvi jelenségek csoportja, kiemelt nyelvi jelenség (pl. írásbeli rövidítések kimondása, kerül, rövidítések rendszere, tűzfal, Valentin-nap)

MUTATÓ  A–ZS: (pl. hambi, hamburger, hámlik, hámoljon, handout, hanglejtés, hangulatjel)
A 325 oldalas munka hasznos, tudományos és egyben igen érdekes nyelvi eligazítást nyújt korunk, az informatika korának magyar nyelvhasználatában. Szerzői elismert nyelvészek, tanárok, egyetemi oktatók, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagjai.

Nem nehéz meghatározni, hogy kinek is szól a szótár: mindenkinek, aki tudatosabban, értőbben akarja használni a magyar nyelvet, annak is köznyelvi, nyilvános változatát (élőbeszédét, írását).

Kapható:

Már csak korlátozott példányszámban és csak az e-nyelv.hu könyvesboltban! 

További információk

Szerzők

,

Kiadó

Oldalszám

Kiadás helye

Kiadás éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magyar nyelvhasználati szótár” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra