Épül A Magyar Nyelv Múzeuma

2006. 11. 20. nincs hozzászólás

A maga nemében egyedülálló múzeum nyílik a magyar nyelv tiszteletére a nyelvújító Kazinczy Ferenc lakóhelyén, a Sátoraljaújhely melletti Széphalomban.

Az Összefogással Tokaj Világörökségéért program részeként 400 millió forintból, uniós és hazai forrásokból valósul meg az 1500 négyzetméteres létesítmény. A Magyar Nyelv Múzeumát Kazinczy emlékmauzóleuma mellett építik fel. Az épületet Radványi György Ybl-díjas, sátoraljaújhelyi születésű építész, a Budapesti Műszaki Egyetem docense tervete. A múzeum három nagy részből áll. Az első egység a nyelvművelés-történeti kiállítás magját képező, de nagyobb konferenciák és szépkiejtési versenyek megrendezésére is alkalmas fórum. A második egység a kutatóközpont, ahol nyelvészek nyugodt körülmények között dolgozhatnak. A harmadik egység a park, ahol a nyelvcsaládok fái között a magyar nyelvművelés legnagyobb alakjainak szobrai fognak állni. Az épületben kávézót, könyvesboltot is terveznek.
A jelenleg Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalom az ország egyik leglátogatottabb irodalmi (nyelvészeti) emlékhelye. Itt áll a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére 1873-ban építtetett Kazinczy mauzóleum. A Magyar Nyelv Múzeumára korábban a Kazinczy Társaság, Kiss Dénes költő és még sokan mások tettek javaslatot. A múzeumkert környezete és szellemi öröksége is indokolja, hogy itt épüljön föl az egyedülálló intézmény.

(Múlt-kor/MTI/Manyszi)
 
 
[2006.11.20.]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra