on-line, online

2006. 11. 29.

Kérem, írják meg, hogyan írandó helyesen az on-line. A Magyar helyesírási szótár szerint így, ahogy én írtam, kiskötőjellel, a számítógépes program helyesírás-ellenőrzője szerint viszont egybeírva: online. Tehát hogyan helyes?

A szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrzője nem egészen mértékadó forrás: a Microsoft Word 2000-nek az automatikus javítás funkciójában legalább hét hibáról tudok (bár lehet, hogy ezeket az újabb verzióban már korrigálták).

Hivatalosan mértékadó válasszal a Magyar Tudományos Akadémia által kiadott Magyar helyesírási szótár tud szolgálni, amely valóban a kötőjeles formát ajánlja. Ez a kiadvány azonban 1999-ben látott napvilágot, s azóta csak változatlan utánnyomásai jelentek meg. Az Osiris Kiadó 2004-es, „Helyesírás” c. kötete viszont, amelyet az MTA is tekintetbe vesz (saját szótára mellett) a tanácsadásnál, az egybeírást javasolja: vélhetőleg azért, mert (a Google tanúsága szerint) az angol eredetiben is az egybeírás dominál, és itt a kötőjelnek a magyar helyesírás szempontjából nincs szerepe, továbbá a magyar nyelvhasználatban is az egybeírt alak a gyakoribb: a Magyar Nemzeti Szövegtár több mint 180 millió szavas adatbázisa szerint ez a szó 731-szer fordul elő kötőjellel, és 2162-szer egybeírva.

Én magam személy szerint tehát mindenképp az egybeírást választanám, de ha a leghivatalosabb forráshoz kíván folyamodni, akkor válassza a kötőjeles formát.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra