e-mail cím, ímélcím, emilcím, drótpostacím.

2007. 08. 16.

Az elektronikus levelezés szótárában az alábbi formák közül melyik támogatott, melyik tűrt, és melyik tiltott (helytelen)?

E-mail cím, ímélcím, emilcím, drótpostacím.

A felsorolt alakulatok közül egyik sem helytelen, legföljebb a stílusértékük más és más. A szótárakban eddig csak az e-mail cím forma szerepelt, de várhatóan hamarosan a fonetikusan írt ímélcím is megjelenik majd, hiszen sok helyen már ma is így találjuk meg az írásgyakorlatban (hasonló jelenség zajlott le pl. a file-fájl esetében is). Többek között a helyesírás megváltozása is jelzi azt a folyamatot, amelynek során egy idegen szóból jövevényszó válik.

Az emil(cím) ennek a folyamatnak egy közbenső állomását jelzi: a nyelvhasználók játékos ferdítéssel igyekeztek „megszelídíteni” a hangzásában és írásképében is idegenül ható szót. Bár hivatalos levelezésben nem ajánlatos, magánlevelekben teljesen elfogadott a használata.

A drótposta, valamint a villanyposta vagy a villámposta az e-mail magyarítási kísérletei, de enyhén bizalmas, tréfás hangulatúak. Hivatalos nyomtatványokon elektronikus címként is helyettesítik az e-mail címet

Több megoldás is adott tehát, bátran lehet közülük választani!
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra