fogadó neve, Zoéé

2007. 10. 25.


1. Az első kérdésem az intézménynév/intézménynévszerű tulajdonnevek helyesírásához kapcsolható. Néhány éve megnyílt egy különleges nevű vendégház Pápán, amelynek eredeti épülete egykor malom volt.Tulajdonosa, Edvy Károly neve után kapta az Edvy Malom Fogadó Barokk Udvarház elnevezést (http://www.edvyfogado.hu). Nos, ez nekem rettenetesen SOK. Az, hogy értelemzavaró ez a megfogalmazás, egyértelmű, ugye?
– Kellene egy vessző és egy kötőszó a szerkezetbe, ha jól érzem;
– és el kellene dönteni, hogy a MALOM szó milyen szerepben áll itt,
– továbbá: csak akkor lehetne mindent nagy kezdőbetűvel írni, ha cégszerű a megnevezés.
Milyen alakot javasol Ön?
(A városi középiskolai helyesírási verseny feladatlapjában szoktam mindig szerepeltetni városunkhoz, régiónkhoz kötődő tulajdonneveket.)

2. A másik kérdésem egy Implom-verseny feladatához kapcsolódik. A Zoé névhez kell illeszteni az -é birtokjelet. Na, igen, és el is kell választani az összes lehetséges helyen.
Zo-é-é ??
De inkább (esztétikusabb, így tanítjuk): Zo-éé ??

Az Edvy Malom Fogadó Barokk Udvarház helyesírása az értelmezés szerint valóban többféle lehet. Leginkább többszörös birtokos esetnek tarthatjuk, s akkor a jelenlegi különírt forma helyes. Persze kérdésként merül föl, hogy a malomnak van-e fogadója, avagy malomfogadóról van-e szó, illetve a fogadónak van-e barokk udvarháza, avagy fogadó és barokk udvarházról van szó egyszersmind. A pontos magyarázathoz szükség lenne a fogadó tulajdonoságának, névadójának véleményére.

A másik kérdésre a válasz: Zoé-é – természetesen.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra