emeregy

2007. 11. 20.

Annyira nevetséges ez az emeregyezés.
Nyilván valaki fölvette a pénzt azért, hogy csinált valami nevetséges és felesleges átszervezést, hogy mutassa a fontosságát, azóta a Tisztelt Hallgatók a normális Kossuth Rádió helyett azt kénytelenek hallgatni, hogy emeregy Kossuth Rádió
Aki ezt a szörnyűséget kitalálta, annak nemcsak jóízlése nincs, de azt se tudja, hogy a nyelv hogy működik!
A nyelv praktikus, rövidít, stb., nem pedig bonyolít !
Ez, hogy mindíg ki kell mondani, hogy emeregy, olyan, mint mikor a feudalizmusban, annak szellemi színvonalán, mindíg mondani kellett, hogy : „Kivéve a gyevi bírót”.
Biztos volt egy pár jó ízlésű kolléga, aki szeretett volna szólni ennek a szörnyűségnek a kiagyalójának, hogy „De hát ez az emeregyezés gusztustalan és ízléstelen, és bárntó a fülnek” – csak nem mert szólni, féltve az állását.
-Képzeld, hallottam egy nagyon érdekes riportot az emergy Kossuth Rádióban.
-Te, Jóska, ne bömböltesd már az emeregy Kossuth Rádiót, mert aludni szeretnék.
– Képzeld, hazafelé már a határtól 20 kilométerre is hallottuk az emeregy Kossuth Rádiót.
Vagy : A magyar Budapestr�?l a magyar Székesfehérvárra vezet�? magyar Kovács Béla

Úgy érezzük, hogy levele inkább tartozik a Magyar Rádióra, mint a nyelvi irodára. A levélben említett „emeregyezés”, vagyis a Kossuth rádió új jelszava, „MR1 – Kossuth rádió” nyelvészetileg pusztán azt a kérdést veti föl, hogy létezik-e ilyen rövidítés és szókapcsolat. Az MR a Magyar Rádió betűszava, az MR1 új adónév pedig korábbi hasonló típusú – igaz, idegen mintájú – nevek mintájára van képezve. Hasonló szóalkotással keletkezett a TV2, de az M7-es autópálya is (ez utóbbiban nem puszta tőszámnévvel, hanem -s képzővel). Amennyiben a TV2 formát elfogadjuk, úgy az MR1-et sem lehet kifogásolni.
Az MR1-Kossuth rádió összekapcsolás sem tekinthető helytelennek, segíti az azonosítást.
Nyelvészként csak ennyit mondhatunk: a névadás oka, a kettős névadás, a kettős nevek gyakori hangoztatása a névadóra és névhasználóra tartozik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra