Támop vagy Támop?

2008. 12. 23.

Mi a tárgyban szereplő cím helyes írása. Úgy gondolom, elsősorban egy dokumentumról van szó, amelynek az elején szerepel ez a cím. A címekben pedig az első szót nagybetűvel, a többit kicsivel írjuk. Mégis a legtöbben „Új Magyarország Fejlesztési Terv”-nek írják, és ÚMFT-nek rövíditik, véleményem szerint helytelenül.
Lehet, hogy ennek (az angol hatáson kívül) van valami elfogadható oka – például hogy itt már nem csak egy tervről, hanem egy „intézményről” van szó (bár „Új Magyarország Fejlesztési Terv” nevű szervezet, intézmény nem létezik)?
Hasonló kérdés merül fel az ÚMft-t alkotó operatív programok esetében is. A legtöbben „Társadalmi Megújulás Operatív Programot” és „TÁMOP”-ot írnak, ám szerintem helyesen Társadalmi megújulás operatív program és Támop.

Az egyedi címekben csak az első szót és a tulajdonnévi elemeket írjuk nagy kezdőbetűvel (l. a helyesírási szabályzat 198. pontját). Ez alapján tehát a szabálykövető írásmód az Új Magyarország fejlesztési terv — amelyben a címkezdés miatt írjuk nagybetűvel az új melléknevet. Valószínűleg a mozaikszóként használt rövidítés visszahatása a minden szóra kiterjedő nagybetűzés, ugyanis az egyedi címekből létrejövő mozaikszó minden egyes eleme nagybetűs, attól függetlenül, hogy a teljes alakban kisbetűk is szerepelnek (A magyar helyesírás szabályai 283. pont; Laczkó Krisztina–Mártonfi Attila: Helyesírás. Osiris Kiadó, 2004. 391. o.). Hasonló szokás lehet a TÁMOP (Társadalmi megújulás operatív program – Társadalmi Megújulás Operatív Program) írásában is.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra