Új szóval bővült az internetlexikonunk

2009. 01. 14. nincs hozzászólás

Ha valaki internetes naplót ír, akkor bloggerként blogot készít.
És ha videórészleteket is fűz a bejegyzéseihez, …

…akkor ő a vlogger, aki vlogot készít.

Az internet használata során számtalan új szóval kell megismerkednünk. Az internetes napló, a blog elnevezése a weblog (netes napló) kifejezésből rövidült az első két hang (betű) elhagyásával. Ha a blog szerzője (rendszerint házi készítésű) videófelvételekkel is kiegészíti bejegyzéseit, akkor videoblogot (vidlogot vagy még rövidebben vlogot) készít. A vlog tehát olyan online napló, amelyben a szöveggel szemben a videórészletek vannak túlsúlyban.

„Médiafogyasztókból médiakészítőkké válunk” – jellemzi a Wired által megkérdezett vlogger azt a folyamatot, amely a különféle multimédiás eszközök és a közzétételt lehetővé tevő internet elterjedésével jár együtt. „Bárki készíthet filmfelvételeket, és ezeket nemcsak a családi videógyűjteményben őrizgetheti, hanem az interneten megoszthatja akár nézők millióival is. Az ily módon közzétett videók minőségi skálája a házilag rögzített videóktól a professzionálisan elkészített filmekig terjed.”

A vlogok témája is igen változatos: találhatunk nyilvános felvételeket a nagypapa születésnapjáról, a vlogger mindennapjairól, táncbemutatókról, de akár főzőleckéket is vehetünk egy vállalkozó kedvű háziasszonytól. A vloggerek szerint így olyan témákról is lehet képes-hangos formában tudósítani, amelyek elkerülik a hagyományos médiumok figyelmét.

Természetesen a „hagyományos média”, az írott sajtó, a rádió és a televízió nem kerülhető meg teljesen. A még manapság is népszerű valóságshow műfaja ihlette meg Steve Garfield vloggert, aki saját családja mindennapjairól készít (The Carol and Steve Show címmel) vlogos kukucskálós műsort. A program olyannyira sikeres, hogy a készítője szerint a BBC-vel és CNN-nel együtt veszik számba.

(szki)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra