Csak szavak?

2009. 01. 22. 1 hozzászólás

Miért döntött úgy Obama, hogy néhány nyelvbotlás miatt megismétli egyébként érvényes esküjét?

Az új amerikai elnök a megszokott gördülékenységével adta elő kedden elnöki beszédét, ám a másnapi eskütétel néhány mondata már gondot okozott neki. Bár Obamának csak ismételnie kellett volna John G. Roberts legfelsőbb bíró szavait, mégis becsúszott egy-két baki az erősen formalizált szövegbe.


„Ezek csak szavak” – mondhatnánk, az elnök mégis kicsit feszengő mosollyal búcsúzott a kameráktól és a jelenlévő százezres hallgatóságtól. Hogy miért jelenthet ez problémát?


1955-ben egy John Langshaw Austin nevű oxfordi nyelvészprofesszor hívta fel a figyelmet arra, hogy az emberi kommunikáció nemcsak információátadásra, hanem cselekvésre is alkalmas. Pusztán az által, hogy kimondjuk: „Köszönöm!”, már eleget is tettünk az udvariassági követelményeknek. Ezeket a kijelentéseket Austin beszédaktusoknak nevezte.


A szavak ereje azonban sok mindentől függ. Nem lesz házastárs például két ember, ha a szomszédjuk azt mondja nekik: „Mától fogva házastársakká nyilvánítalak benneteket.” Kivéve persze, ha a szomszédjuk történetesen anyakönyvvezető, és ezt a házasságkötési ceremónia végén mondja nekik a házasságkötő teremben, ahol két tanú is jelen van. Láthatjuk tehát, hogy bizonyos feltételeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy egy mondat ténylegesen beszédaktussá válhasson.


Pontosan ilyen beszédaktus az elnöki eskütétel is: szigorú formális feltételeknek kell megfelelni, hogy az elnök szavai mindenki által elfogadott, érvényes eskütétellé váljanak. Ezért jelenthet problémát, ha a szavak nem az előre meghatározott sorrendben hagyják el az elnök száját. Jóllehet az ünnepséget követően jogászok úgy vélték, hogy Obama elnöksége a nyelvbotlásoktól még törvényes marad, mégis támogatták az eskütétel megismétlését.


Jobb, ha a nagy horderejű politikai eseményekbe nem csúszik hiba. Még szórendi sem.



Forrás:
Ma.hu
Wikipédia

1 hozzászólás

#1 pdl 2009.01.22.10:37:17

Az index.hu cikkének befejezése:

Az ünnepséget követően jogászok úgy vélték, hogy Obamának nem kell aggódnia, hogy elnöksége nem törvényes, de általában az volt a véleményük, hogy egy ismétlés nem árthat.

Ez a „nem árthat” mulatságos.

link: http://index.hu/politika/kulfold/ob090122/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra