zenekarok neve

2009. 01. 22.

Intézménynévként viselkednek-e a zenekarok nevei (Bécsi Filharmonikusok, MÁV Szimfonikus Zenekar), avagy minőségjelzős szerkezetként (Bécsi filharmonikusok)? Illetve általánosabban: a helyesírási szabályzat melyik pontja alapján helyes írni ezeket a neveket?

Az intézmények fogalmán hivatalos vagy önszerveződésen alapuló egységeket értjük, ebbe beletartoznak a zenekarok is. Nevük írásában az alapvető szabály a névterjedelem kijelölésére a nagybetűs forma (A magyar helyesírás szabályai, 186-7. pont). Fontos támpont az intézménynevek írásához a hivatalos, bejegyzett név.
A helyesírási szójegyzékekben néhány példát is találni: Londoni Filharmonikusok, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, de: Londoni szimfonikus zenekar, Kodály vonósnégyes, Tátrai-vonósnégyes (Laczkó Krisztina–Mártonfi Attila: Helyesírás. Osiris Kiadó, 2004. – OH.). Ez utóbbi zenei együttesek írásmódjára a 190. pont ad magyarázatot: „A pályaudvarok, megállóhelyek, repülőterek, mozik, vendéglők, eszpresszók, üzletek, fürdők, temetők stb. megnevezésében az intézménynévi jelleg kevésbé érvényesül. Ezekben a csak intézménynévszerű megjelölésekben a tulajdonnévi, illetőleg az azzal egyenértékű tagot (tagokat) nagybetűvel írjuk, az értelmezésre szolgáló köznévi tagot (tagokat) pedig kisbetűvel kezdve különírjuk.” A zenekarok, együttesek ugyan nem szerepelnek a szabályzat felsorolásában, de az OH. már külön bekezdésben megemlíti őket.
A Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi filharmonikusok írásmód is elképzelhető, de ennek eldöntéséhez már nemcsak a helyesírási szabályokat kell tudni, hanem egyéb háttértudásra is szükség van: pl. hogy hivatalosan működő csoportról van-e szó.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra