Névadási furcsaságok

2009. 01. 29. nincs hozzászólás

Milyen nevet kapjon az újszülött? Néhány olyan külföldi eset, amikor a szülők választását a hatóságok nem támogatták: Q, 4Real, Péntek… Vagy nevezzük el gyerekünket a kedvenc áruházunkról?

Svédországban több család is olyan nevet választott csecsemőjének, amelyet nem jegyeztek be, sőt, a szülőket a név megváltoztatására kötelezték. Az egyik család Q-nak nevezi a gyermekét, és így is akarták anyakönyveztetni.
Törvényben tiltották meg cégek nevének adományozását utónévként: egy másik család egy svéd áruházlánc nevét adta (volna) a gyereknek, míg egy harmadikban az ismert játékgyártó cég lett volna az ihlető. Fordítva sokkal gyakrabban előfordul, hogy a céget a vezetőjéről nevezik el.
Ugyancsak bírósági ügy lett egy olasz családnak az esetéből, mert a gyereket Pénteknek nevezték volna – a név választásához Daniel Defoe regénye adta az ötletet. A bíróság kimondta, hogy a Péntek név kellemetlen hangulatú, mert az ember alávetettségét idézi fel, s ettől meg kell kímélni a gyermeket. A szülők azt mondták, hogy ettől függetlenül a gyereket Pénteknek fogják hívni, a következő gyereket pedig Szerdának…
Nem járt jobban Új-Zélandban sem egy másik család. Nekik azt tiltották meg – és erről szintén törvényt hoztak -, hogy a névben számjegy is legyen, ugyanis a tervezett név a 4Real lett volna.  A Real névtől viszont nem zárkóztak el…
Magyarországon az anyakönyvezhető utónevek listája az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján elérhető. Amennyiben vita merülne fel a tervezett névről, szakvéleményért is ide lehet fordulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra