Északi-Mészkőalpok vagy Északi-Mészkő-Alpok

2009. 03. 05.

Az Északi-Mészkő-Alpok helyesírásában bizonytalankodom, vajon így kell-e helyesen írni.

Az, hogy az „Északi” tagot kötőjellel kapcsoljuk, bizonyosnak látszik annak alapján, hogy ez a név részét képezi (pl. a németben és az angolban is), s az ilyen tagokat az Osiris-féle Helyesírás (OH.) más esetekben is kötőjellel kapcsolja (pl. „Déli-Alpok, Keleti-Alpok, Nyugati-Alpok” és számos további hegység nevénél).

Ami viszont a második két tag írásmódját illeti, a kérdés jóval homályosabb. A Magyar nagylexikon az „Északi-Mészkő-Alpok” alakot hozza, ami érthető annak alapján, hogy az Alpok magában is tulajdonnév, így a közneveket kötőjellel kapcsoljuk hozzá (és három tag kötőjeles írását még megengedi a földrajzi nevek helyesírása). Ebben a formában hozza a Sulinet (http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/18het/foldrajz/foci18.html) és a Természet Világa is (http://www.termeszetvilaga.hu/tv2002/tv0207/botanika.html).

Faragó Imre, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének tanára azonban az „Északi-Mészkőalpok” alakot javasolja, minthogy a „Mészkőalpok” szó összeforrt egységet képez: ez a forma jelent meg a Nyír-Karta & Topográf Kiadó világatlaszában is, amelynek névanyagát az említett szakember készítette.

A helyesírási szótárakban (a fenti OH.-ban és a Magyar helyesírási szótárban) ez a név semmilyen formában nem szerepel, mint ahogy a Cartographia világatlasza és a Probáld-féle regionális földrajz sem említi. „Hivatalos” állásfoglalást a Földrajzinév-bizottságtól lehetne kérni:
http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2234
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra