női csillag, női sztár, férfi sztár, sztárfodrász

2009. 05. 03.

Azt szeretném megkérdezni, hogy miképpen kell helyesen a nőnemű csillagot (nőnemű sztárt) írnunk: nőcsillag (nősztár) vagy női csillag (női sztár)? Hát férfi esetében?
Hogy neveztetik az olyan fodrász, aki sztároknak kijáró ismertségnek, népszerűségnek örvend; sztár fodrásznak? Hát az olyat, aki sztároknak szokott dolgozni; sztárfodrásznak?

A Google “nőcsillag”-ot nem talált, “női csillag”-ra van 100 találat, ennek egy része valóban az a szókapcsolat, amit keresünk. Ennél sokkal népszerűbb 1770 találattal a “női sztár”, és elenyésző a “nősztár” (3 találat) előfordulása. Így leginkább a “női sztár”-t és a főnévi jelzős “férfi sztár”-t javasolnám, bár meg kell jegyeznem, az én fülemnek mindkettő kissé erőltetett. Én azt javaslom, hívjuk őket nemtől függetlenül “sztár”-oknak, a név és/vagy a kép alapján ki fog derülni, hogy nőről vagy férfiról beszélünk.
A “sztárfodrász” mindkét esetben egybeíródik, l. OH. “sztárinterjú”: sztárral készített interjú, nem az interjú “sztár”: ez a példa analóg a sztároknak frizurát készítő fodrásszal. Ugyanakkor egybeíródik a saját jogán sztár lett fodrász is, analóg példa erre: “sztárügyvéd”: maga az ügyvéd a nagymenő (OH.). Azaz mindkét esetben: “sztárfodrász”.


A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra