rendőrség vagy Rendőrség?

2009. 06. 15.

Kérem tájékoztasson, hogy ha egy szövegben a Rendőrség szó szerepel akkor azt milyen kezdőbetűvel kell leírni. Szerintem a nagybetűs kezdés a helyes, hiszen tulajdonnévről van szó.

A rendőrség köznév, ezért általában kisbetűvel írjuk. Bár a törvény szövegében (a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény) nagybetűs az írásmód: „A Magyar Köztársaság Rendőrségének (a továbbiakban: Rendőrség)”, mégis a helyesírási szabályok alapján a kisbetűs írás a követendő („Az intézménytípusokat jelentő szavakat (minisztérium, egyetem, hivatal, intézet, iskola, vállalat, üzem, tanács, rendőrkapitányság stb.) olyankor is kisbetűvel írjuk, amikor valamely szövegben egy bizonyos intézményre utalnak: Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet, de: a kutatóintézet kidolgozta; Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, de: a bizottság véleménye szerint; stb. – Hasonlóképpen: bement a minisztériumba, segélyt kapott a vállalattól, a tanács intézkedett, a tanárképző főiskolán stb. – Csak néhány kivétel van: az Akadémia (= Magyar Tudományos Akadémia), az Opera (= Magyar Állami Operaház) stb.).”
Úgy tűnik, hogy egyes szövegekben a két kivételen túl más intézménytípusokat is szívesen írnak nagybetűvel, ha egy adott intézményről van szó.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra