nemizik

2009. 06. 21.

Egyre gyakrabban látok fölbukkanni egy szót a folyóiratokban, a lapokban, az újságokban, de nem tudom a pontos jelentését (és a szótárakban sem leltem). E szó a „nemizik”.
Ha jól hámoztam ki a szövegkörnyezetekből, akkor vmi olyasmit jelenthet, mint a „szexel”. Jól gondolom, vagy tévedek?

A nemizik szó azért nem fordul elő a szótárakban, mert még nagyon új szó (a szótárak készítésekor van egy gyűjtési határidő, és a szerkesztés lezárulása után keletkezett szavak majd esetleg egy újabb kiadásban kaphatnak helyet). Az internetes keresés sem sok találatot adott a szóra – a 2009. június 20-i állapot szerint a Google igeként egyet sem talált, a főnévi igenévre is csupán hármat.
A nyomtatott sajtótermékekben való felbukkanásra szívesen fogadunk példákat – a Manyszi munkatársai sem olvasnak minden sajtóterméket. Az interneten fellelt néhány példa alapján a nemizik szleng szó, pl. Ez esetben viszont nem fogok menni sehová, mert otthon fogok nemizni és lelkizni. A jelentése ’szeretkezik’, ’szexel’. Lehetséges, hogy a szó kitalálói és használói egy újabb, finomabbnak tűnő szóval akarták a jelentést kifejezni – a nemi életet él, nemi kapcsolatot létesít valakivel kifejezéseket rövidítve.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra