i. e. és Kr. e

2009. 08. 09.


Az egységesítéssel kapcsolatban merült fel néhány fontos kérdés a jelenlegi munkámban. Tudom, hogy egyszerre csak egy kérdést szabad feltenni, de ezek a kérdések egy témával kapcsolatosak, ha lehetőség van, szíveskedjék egyszerre választ adni rájuk.

Ha egy műben az i.e. illetve a Kr.e. kifejezéseket használjuk, azt gondolom, nem célszerű ezeket keverni, az egyiket ki kell választani, és azt használni a mű folyamán végig. Ugyanígy az i.sz. ill. Kr. u. kifejezések tekintetében.
Helyesen gondolom?

Fontos kérdésem még: kell-e szóköz ilyenkor a ponttal elválasztott szavak közé. Tehát: i.e. vagy i. e.

Van-e valami arra vonatkozó szabály, hogy arab vagy római számmal írjuk a századokat, vagy ezt a szerző dönti el?
Lehetséges az, hogy a Kr. e. időszakban egyik, Kr. u. időszakban pedig a másik fajta számokat használjuk?

Végül azzal kapcsolatban kérem a segítségét, ha egy könyvben a szerzői szöveget tekintve valamelyik kiválasztott eljárás mellett döntünk (pl.: Kr. u. II. sz.), akkor a könyvben szereplő más művekből vett idézetekben nem kell javítani, ha nem ugyanígy szerepelnek, tehát ezekre nem vonatkozik az egységesítés szabálya.


Egy műben célszerű egységesíteni, tehát vagy csak az i. e vagy csak a Kr. e rövidítéseket használni, és nem keverni őket. Kell szóköz a ponttal elválasztott rövidítések közé. Mind arab számmal, mind római számmal lehet írni a századokat, itt is célszerű ugyanazon műben egységesen használni. Mindegy, hogy Kr. e. vagy Kr. u. időszakról van szó. Ha valamelyik műből idéz, természetesen az idézetben alkalmazott rövidítést és számfajtát kell használni.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra