A Nyelvek európai napja(i)

2009. 09. 23. nincs hozzászólás

Az Európai Bizottság idén is megemlékezik a Nyelvek európai napjáról, melynek idei fő célja a nyelvi és kulturális sokszínűség megünneplése és a gyermek- és felnőttkori nyelvtanulás ösztönzése.

nyelveknapja

Mint minden évben, az Európai Bizottság idén is megemlékezik a Nyelvek európai napjáról. A kontinensszerte megtartott rendezvények fő célja – a nyelvi és kulturális sokszínűség megünneplésén túl – a gyermek- és felnőttkori nyelvtanulás ösztönzése. A rendezvényt 2001-ben hívta életre az Európai Bizottság.
Idén majdnem egy teljes héten keresztül ünnepli az Európai Bizottság szeptember 26-át, a Nyelvek európai napját. Változatos programok, fórumok várják a nyelvek iránt érdeklődőket, magánembereket és a szakmai közönséget egyaránt. Kedden indítják útjára az „Üzleti platform a többnyelvűségért” című kezdeményezést, amelynek keretén belül nyilvános vitára nyílik lehetőség. A platform olyan fórumot biztosít, ahol az üzleti közösség tagjai – a szociális partnerek, a kereskedelmi szervezetek, a kereskedelmi kamarák, a kereskedelemtámogató szervezetek -, valamint az iskolák és az oktatásügyi hatóságok bevonásával megoszthatják egymással bevált nyelvoktatási módszereiket.
Az Európai Unió egyik aktív törekvése, hogy nyelvtanulásra ösztönözze polgárait – a fiatalokat és az időseket egyaránt. Erre a szándékra utal az is, hogy csütörtökön és pénteken Brüsszelben konferenciát rendeznek a korai nyelvtanulásról. A rendezvény középpontjában a korai gyermekkorban történő nyelvtanulásról folyó kutatás jelenlegi állása, a korai nyelvtanulás terén bevált gyakorlatok, valamint a sajátos nevelési igényű nyelvtanulók eseteinek kérdései állnak.
Az európai gyakorlathoz hasonlóan Magyarország több vidéki megyeszékhelye is kiveszi részét a színes „idegennyelvű forgatagból.” Budapest mellett
Szeged, Miskolc, Győr és Debrecen is változatos programokkal készül, így várva az érdeklődő közönséget. Íme egy kis ízelítő a rendezvényekből:


Budapest: Szeptember 25-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban nyílt napot tartanak. A különleges alkalmon a látogatók részt vehetnek Radnóti Miklós Nem tudhatom című versének többnyelvű felolvasásán, neves emberek kerekasztal-beszélgetését hallgathatják végig, illetve a lengyel-magyar barátság zenében való megnyilvánulását is figyelemmel kísérhetik. Az egész napos program részeként kerül sor az OIK negyedik műfordítás-pályázatának eredményhirdetésére is. A rendezvényt ír táncház zárja. A BCE ugyancsak egy nagyobb rendezvénnyel várja az érdeklődőket.
Szeged: Szeptember 24-én, csütörtökön a Somogyi-könyvtár az olasz nap alkalmából programokkal várja az érdeklődőket. A filmvetítés, az olasz nyelvóra, valamint az olasz-konyháról szóló kamara-kiállítás mellett kerül sor „Az én Itáliam” című rajzpályázat eredményhirdetésére is.
Miskolc: Az Europe Direct miskolci irodája háromnapos rendezvénysorozattal készül ,hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás,és az Európán belüli nyelvi sokszínűség fontosságára. A programsorozatban szerepel többek között nyelvvizsgával kapcsolatos tájékoztatás (miből választhatunk, egyes nyelvvizsgatípusok sajátosságai stb.).A kísérőrendezvények keretein belül nyelvkönyvekkel és nyelviskolákkal ismerkedhetnek az érdeklődők. Lehetőség nyílik nyelvtudásuk szintjének felmérésére és nyilvános próbavizsgázásra is! A programok nagyon sokszínűek, ezért is érdemes ellátogatni október 7-8-án a Miskolci Egyetemre, illetve az ÉRÁK Erenyő úti intézményébe.
Győr: A Europe Direct Információs Hálózat Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Pontja, a Hatos és Társa Nyelviskola és a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet a Nyelvek Európai Napja alkalmából plakátversenyt és országismereti/nyelvi vetélkedőt rendez általános és középiskolás diákoknak.
Debrecen: Hajdú-Bihar megye székhelyén szeptember 26-27-én a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központban, valamint a Kölcsey Ferenc Református tanítóképző Főiskolán zajlanak a rendezvények. A művelődési központban felsorakoznak a Debreceni Egyetem idegennyelvi tanszékeinek standjai, a résztvevők beszámolókat hallgathatnak meg az ELTE ITK munkájáról, illetve előadásokat hallhatnak az idegennyelv-oktatás egy-egy területével (tankönyvekkel, óratervekkel) kapcsolatban. A rendezvény másnapján, a Tanítóképző Főiskolán próbanyelvvizsgákra, valamint a nyelvvizsgarendszerről való tájékoztatóra kerül sor. A nap zárásaként a főiskola Felnőttképző Intézete mutatkozik majd be.

És végül egy észrevétel. Helyesírási szempontból érdekes (és nyugodtan mondhatjuk: problémás), hogy sok helyen csupa nagybetűvel jelenik meg a Nyelvek európai napja elnevezés. Vajon miért van ez? Talán valamilyen intézményszerű rendezvényről lenne szó, s ezért az intézménynevek mintájára kellene írnunk? Esetleg idegen nyelvi hatás? Az Osiris Kiadó Helyesírás című könyve (szerk. Laczkó Krisztina – Mártonfi Attila, Budapest 2004.) a következőt írja a kérdéssel kapcsolatban: „Az írásmódot tekintve sokszor gondot okoz annak eldöntése, hogy egy-egy rendezvény, vagy esemény megnevezése az intézménynevek kategóriájába tartozik-e. Ennek egyik oka az, hogy egy adott rendezvény idővel intézményesülhet (…). Intézményszerű eseménysorozatnak vagy rendezvénynek tudniillik azokat nevezi [az akadémiai szabályzat – P. Á.], amelyek rendszeresen ismétlődnek, és nemzetközi vagy országos méretűek.” Ha azonban identifikációs tulajdonnévi elnevezéssel rendelkezik az esemény, de még nem intézményesült, az szintén problémát okozhat a helyesírásban. A mi esetünkben vajon melyik kategória alkalmazható? Talán erre a bizonytalanságra fogható az, hogy a Nyelvek európai napja kifejezés írása közel sem egységes.

Pölcz Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra