Átadták az idei Lőrincze-díjakat

2009. 12. 28. 4 hozzászólás

December 12-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor az idei Lőrincze-díjak ünnepélyes átadására, amelyen két kiváló, a magyar nyelv ügyéért fáradozó pedagógust tüntettek ki. A díjátadás után mutatták be a Grétsy László szerkesztette Vallomások című kötetet is.

A Lőrincze-díjat, illetve az emlékérmet idén Bozsik Gabriella és Nagy L. János pedagógusok kapták a magyar helyesírás ügyéért folytatott áldozatos munkájukért. Bozsik Gabriella az egri Eszterházy Károly Főiskolán szervezte meg a Kárpát-medence egyetemistái, főiskolásai számára a helyesírási versenyt, míg Nagy L. János 1992-től Gyulára, az Erkel Ferenc Gimnáziumba hívta össze vetélkedésre a legjobb középiskolás helyesírókat. Az Anyanyelvápolók Szövetsége rendezvényét december 12-én tartották a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A díjak átadása után bemutatták a Tinta Könyvkiadó új kiadványát, a Grétsy László szerkesztette Vallomások című kötetet. Az Ékesszólás Kiskönyvtára 11. darabjaként megjelent könyvben 33 ismert közéleti személyiség, nyelvész, író, költő (többek között Görgey Gábor, Hiller István, Jókai Anna, Makovecz Imre, Nádasdy Ádám, Szinetár Miklós) magyar nyelvről szóló vallomása olvasható. A kötet szerkesztője arra volt kíváncsi, hogy a megkérdezettek milyennek látják a magyar nyelv helyzetét ma, és ők hogyan viszonyulnak anyanyelvükhöz.

A rendezvény a Kazinczy-emlékév és a Magyar nyelv éve egyik záróeseményeként is szolgált.

Pölcz Ádám


(Források:


litera.hu


kultura.hu


espresso.hu)

4 hozzászólás

#1 david228 2009.12.28.02:11:32

Szeretettel gratulálok dr. Bozsik Gariella főiskolai tanárnak, aki valóban nemzetközi hírű, több évtizedes kemény munkával érte el az egri főiskola közreműködésével azt, hogy a magyar helyesírás ügye szüntelen a figyelem középpontjában álljon.
Dr. Bozsik Gabriella megérdemelte a rangos elismerést.
david228

#2 kiki 2009.12.31.21:21:39

Nagy L. Jánost Isten éltesse Kiskunhalasról!!!

#3 lady gaga 2010.01.05.22:20:20

Gratulálok a díjazottaknak!

#4 VHI 2010.01.10.13:10:06

Köszöntöm a Lőrincze-díj új tulajdonosait!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra