sportegyesületek, sportolók nem hivatalos neve

2010. 01. 05.

Szokás a sportegyesületeket és játékosaikat a klubok színe(i) szerint vagy más eredetű (bece)néven emlegetni. Így vannak: kékek, piros-kékek, zöld-fehérek, vörös ördögök, ágyúsok, zebrák, farkasok, cápák stb. Ritkábban becenevet kap egy-egy kiváló egyéniség is (Fekete párduc).
Ezeknek a neveknek az írása a legváltozatosabb képet mutatja, szinte a teljes variációs lehetőséget megtaláljuk. Leggyakrabban a tulajdonneveket megillető nagybetűs írásmóddal találkozunk a csoportneveknél is. Hogyan írjuk helyesen?

A sportegyesületek nem hivatalos neveinek helyesírására jelenleg nincsen külön szabályozás, ez okozza a kavalkádot. Szabályokat én sem határozhatok meg, de a sajtóban és az interneten fellelhető nevek alapján a következők állapíthatók meg:

Az eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a csapatokra utaló színeket kisbetűvel írjuk: „zöld-fehérek, piros-kékek” stb. A „Vörös Ördögök” és hasonlók esetében inkább a nagybetűzés érvényesül, talán azért, mert ezek névszerűbb megnevezéseknek tűnnek.

Állatnevek több rögbi-, hoki- és kosárlabdacsapat nevében is szerepelnek: Gyöngyösi Farkasok, Pólus Pingvinek stb. Ezek rövidebb nevében is gyakran megmarad a nagy kezdőbetű, ahogyan az olyan állatnévi megnevezésekben is, amelyek amúgy nem jelennek meg a csapat hivatalos nevében: Zebrák (a Juventus beceneve a mez színe és mintázata alapján).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra