Bakos, Kaszab, Soltész – a nevekben konzerválódott múlt

2010. 02. 23. 3 hozzászólás

A Keresztnevek enciklopédiája után megjelent a Családnevek enciklopédiája is a TINTA Könyvkiadónál.

Az anyanyelv világnapjához kapcsolódóan mutatta be 2010. február 22-én szerkesztőségében a TINTA Könyvkiadó a Családnevek enciklopédiáját. Ez alkalommal Cserháthalápy Ferenc beszélgetett Kiss Gábor kiadóvezetővel.

Cserháthalápy Ferenc: Az én családnevem benne van a kötetben?

Kiss Gábor: Sajnos nincs, ugyanis a leggyakoribb 1200 magyar családnév szerepel benne.

Cs. F.: Gondolom, az Ön neve biztos szerepel.

K. G.: Mivel a Kiss családnév – vagy más szóval vezetéknév – a 6. leggyakoribb a magyar névviselők között, természetesen feldolgozta az enciklopédia. A magyar családnevek gyakorisági listája a következő, feltüntetve a viselők számát: 1. Nagy: 242.000, 2. Kovács: 223.000, 3. Tóth: 223.000, 4. Szabó: 216.000, 5. Horváth: 203.000, 6. Kiss: 167.000, 7. Varga: 140.000, 8. Molnár: 109.000, 9. Németh: 97.000, 10. Balogh: 97.000.

Cs. F.: A kötetnek méltán adták az enciklopédia nevet, mert igazi tárháza a családneveknek. Hajdú Mihály, az ELTE professor emeritusa hogy válogatott a családnevek között?

K. G.: Néhány évvel ezelőtt a professzor úr az Állami Népességnyilvántartó Hivataltól megkapta a magyar állampolgárok családnevének kétszázezres listáját. Ebből válogatta ki azokat, amelyeket ezernél többen viselnek. Így 1230 név került be a kézikönyvbe. Összesen 6,5 millió magyar találja meg a vezetéknevét a kézikönyvben.

Cs. F.: Hajdú professzor munkájának mi az előzménye?

K. G.: Bármilyen furcsa, a magyar szakirodalomban nincs előzménye. Kázmér Miklós tollából jelent meg korábban a Régi magyar családnevek szótára, de az csak a 16-17. századi nevekkel foglalkozik.

Cs. F.: Ez annál is furcsább, mert a keresztnevekkel számos könyv foglalkozik, sőt, most is jó néhány keresztneves könyv kapható a könyvesboltokban. Miért van két nevünk, család- és keresztnevünk?

K. G.: Nem mindig volt így, tulajdonképpen II. József tette kötelezővé 1787-ben a családnév használatát. Korábbról is van példa természetesen, hiszen a pogány magyarok a keresztségben felvett nevet együtt használták az ősi pogány névvel, erre utal Aba Sámuel neve is. Érdekes megjegyezni, hogy Európában csupán a magyarok használják ebben a sorrendben a nevüket: elöl a családnév, azt követi a keresztnév.

Cs.: F.: Az Ács, a Kovács, a Patkó, az Ötvös, a Varga és a Süveges családnevek foglalkozásra utalnak. Milyen eredete lehet a vezetéknévnek még?

K. G.: Foglalkozásra utalnak a következő német nevek is: Zimmermann – ács, Fischer – halász, Jáger – vadász, Müller – molnár. Ezek mellett külső tulajdonságra is utalhatnak családnevek: Balogh, Fekete, Vörös, Kondor, Szemők.

Cs. F.: Mit jelentenek ezek a szavak?

K. G.: Balog: balkezes; vörös: vörös hajú; fekete: fekete hajú; kondor: göndör hajú; szemők: nagy szemű.

Cs. F.: Gondolom, népcsoportra utalnak a Tóth, Cseh, Lengyel, Orosz, Oláh, Polák, Rácz, Tatár nevek.

K. G.: Pontosan. Ide tartoznak még a Kun, Szász, Hajdú, Székely, Jász nevek is. Érdekes, hogy nincs Szlovák, Ukrán családnevünk.

Cs. F.: Ha a nevek utalnak a múltra, akkor ez azt jelenti, hogy a Király nevűek őse a király volt?

K. G.: Egyáltalán nem. A Király, Császár, Herceg, Érsek, Gróf típusú nevek a valahova tartozásra utalnak. Azt mutatják, hogy a név viselője a királynak, a császárnak a szolgálatában állt, oda tartozott.

Cs. F.: Egyik ismerősömet Gajdosnak hívják. Mit jelent az ő neve?

K. G.: A gajdos furulyást jelent, arra utal, hogy valamikori viselője a régi hadsereg zenészeihez tartozott, ugyanúgy, mint a Sipos, Dobos, Lantos nevek viselői.

Cs. F.: Érdekes, hogy a nevek hosszú időn át megőrzik az amúgy már kihalt szavakat.

K. G.: Mind a családnevek, mind a keresztnevek konzervként működnek a nyelvben. A Soltész név jelentése falubíró, a Bacsó számadó juhászt jelent. A Kaszab név a mészáros mesterségre utal, a Bakos név viselőjének őse pedig az olajütő mesterséget folytatta.

Cs. F.: A Családnevek enciklopédiája belső tipográfiájában és külső borítójában is nagyon hasonlít a közelmúltban megjelent Keresztnevek enciklopédiájára. Mi van még a TINTA Könyvkiadó tarsolyában a nevek témakörében?

K. G.: A nyár elején fog megjelenni Rácz János szerkesztésében a Növénynevek enciklopédiája. Ebben az olvasó megtalálja a növénynevek eredetét, népi elnevezéseit, és a növény kultúrtörténetéről, illetve a népi gyógyászati felhasználásáról is kap tájékoztatót.

Cs. F.: A magyar nyelvet szeretők hálásak a TINTA Könyvkiadónak, hogy szakszerűen, sok oldalról leltározzák szótáraikban, kézikönyveikben a gazdag magyar szókincset.

Hajdú Mihály: Családnevek enciklopédiája – Leggyakoribb mai családneveink. TINTA Könyvkiadó, 552 oldal, 2010. 4990 Ft.
Fercsik Erzsébet – Raátz Judit: Keresztnevek enciklopédiája. – A leggyakoribb női és férfinevek. TINTA Könyvkiadó, 440 oldal, 2009. 4990 Ft.


3 hozzászólás

#1 Hegedűs-Jász Zsolt 2011.02.27.20:30:55

Szeretném megtudni,hogy nevem alapján jász vagyok-e?

#2 Electronic cigarette 2018.05.28.11:16:28

Electronic cigarette

#3 Hegedűs Piroska 2023.08.15.07:35:40

Szlovák családi név létezik. Bizonyítékként keressen rá a Facebookon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra