ABC-áruház és más áruházak, boltok, üzletek

2010. 04. 06.

Köszönöm válaszát a Tesco áruházzal kapcsolatban, de ezzel újabb bizonytalanságot ébresztett bennem, ugyanis a Magyar helyesírási szótár (Akadémiai Kiadó) szerint az ABC-áruház így írandó, kötőjellel. A válaszának megfelelően akkor a bolt, üzlet összetételeket is külön írjuk? (Pl. Spar üzlet, Coop üzlet, CBA bolt?)

Az „ABC-áruház”-at azért írjuk kötőjellel, mert az „ABC” önmagában még nem az áruháznak a neve (szemben a Tescóval, a Sparral, a Cooppal stb.), csupán — a www.rovidites.hu szerint legalábbis — az „alapvető bolti cikkek” betűszava. (A szabályzat 283. b) pontja szerint egyes közszói eredetű betűszavaknál is elfogadható a csupa nagybetűs írásmód.)

Az „ABC-áruház” tehát nem az az áruház, amelynek az a neve, hogy „ABC”, és csak fakultatíve tesszük ki mellé az „áruház” szót, hanem az ABC (vagyis alapvető bolti cikkek) beszerzését lehetővé tevő áruház, így ennek neve — a többi áruházéval szemben — valódi összetétel, s ezért kell bele kötőjel.

A Spar üzlet, Coop üzlet, CBA bolt kifejezéseket ettől még különírjuk, mert ezeknél az üzlet, bolt stb. szó minden további elhagyható, maga a név csak egytagú lévén.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra