állatnevek helyesírása

2010. 06. 14.

Köszönöm a gyors választ az állatnevekkel kapcsolatban.
Igyekszem a válasza alapján is a “szakmai szövegben a szaknyelvi, hétköznapi szövegben pedig a helyesírási szabályzat megszabta helyesírást” követni, de éppen az a gondom, hogy a szakemberek szakmai szövegben épphogy nem a szakmai helyesírást (mert ugye a Gozmány László által összeállított szabályzat annak számít?) követik — nyilván azért, mert nem értenek egyet vele –. hanem az AkH.-t.
Jó példa erre a barna medve (v. barnamedve?).
A Helyesírási Tanácsadó szótár egybe írja.
Az OH. már külön.
Korsós Zoltán szerint az OH. jár el helyesen, mert szerinte az a szakmai álláspont (Mérges-e a mérgeskígyó (Magyar Tudomány, 97/6. 750. Szakmagyar). Viszont sok szakmai oldalon zoológusok írják egybe ezt az állatnevet (pl. az állatkert honlapján vagy a Vadon c. folyóiratban). Ezek szerint ők tévednek?
Mi a teendő ebben a helyzetben?

Sok problémát okoz az eltérés a mérvadónak számító helyesírási kiadványok között. Mivel más bizottságok döntenek a szakmai és az általános helyesírási szóanyagról, a szakmaiban elsősorban az adott tudomány képviselői határozzák meg az állat- és növénynevek írását. Általában a szakszövegekben ezért alkalmazzák az ő ajánlásaikat. Az OH. összeállítói – Mártonfi Attila közlése – a szakmai helyesírási alakokat vették be a szótárukba, l. erről: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_helyesírási_szótár_és_az_Osiris-féle_Helyesírás_eltéréseinek_listája#Egybe-_.C3.A9s_k.C3.BCl.C3.B6n.C3.ADr.C3.A1si_elt.C3.A9r.C3.A9sek_.C3.A9l.C5.91l.C3.A9nyek_megnevez.C3.A9s.C3.A9ben.
Ha azonban valakinek nincs meg a szakmai szótára vagy az OH., akkor segítségért nyilvánvalóan a közszótárakhoz fordul, ez lehet az oka, hogy nem a szakmai helyesírási szóalakok jelennek meg a szakmai szövegekben is. (Azt ugye nem követelhetjük meg, hogy az emberek folytonosan frissítsék a helyesírási köteteket; ha már egy megvan, amiben megbíznak, akkor természetes, hogy azt használják.) Így nem tévedésnek vélem azt, hogy a népszerűsítő, tudományos-szövegekben nem a szakmai alakokat találjuk, hanem annak, hogy más szótárat használnak.
A javaslatom az, hogy saját szövegeiben egyértelműen az egyik vagy a másik írásmódot válassza, és azt következetesen használja. Az írásműben egy lábjegyzetben rögzítheti is, hogy melyik helyesírást követi.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra