europrofil, euroszelvény

2010. 06. 19.

Hogyan kell helyesen írni a következő acéláru nevét: EURO profil, europrofil vagy EURO-profil, vagy hogyan?

A kérdést csak akkor lehet pontosan megválaszolni, ha tisztázzuk, mitől „euro” az a profil, vagyis milyen az összetevők viszonya. Mivel nem vagyok építőipari szakember, a szakkönyvekben és az interneten való keresgetés nem adott elégséges magyarázatot, csak találgatom a lehetséges írásmódokat. Számos írásváltozat lehetséges a jelentéstől függően.
A profil szó a műszaki nyelvben szelvény jelentésű.
1. Köznévként az euro- a profil szóval összetételt alkot, s egybeírjuk a két szót (hasonló példa lehet az euroszelvény is), ha EU-szabvány szerint készül, vagy ha az euro- jelentése ’Európából származó, Európával kapcsolatos’ pl. „melegen alakított europrofil ötvözetlen acélból”. (Az „euro” szó önmagában még nem képes utalni az acélárura, esetleg egy eredetileg márkanév vált típusjelölő szóvá.)
2. Ha az acélárunak az a neve, hogy „Euro”, és ez az acéláru mellesleg egy ún. profil (szelvény), akkor „Euro profil”.
3. Ha márkanév, és az „Euro” nem áll meg magában, akkor „Europrofil”.
4. A kötőjeles írásmód fölmerülhet abban az esetben, ha az „Euro” alak önmagában nem képes utalni az acélárura, és van egy konkrét márkanév, amely úgy hangzik, hogy „Euro-profil”.
5. A csupa nagybetűs írásmódra ugyanakkor („EURO”) nem látok okot, hiszen ez a betűszavaknál szokásos, más esetekben csak reklámcélból vagy kiemelési szándékkal fordul elő.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra