borbőrtömlő, bor-kecskebőrtömlő, illetve bőr bortömlő, kecskebőr bortömlő

2010. 07. 07.

Szeretném megkérdezni, hogy miképpen írandók a „bor()bőrtömlő” és a „bor()kecskebőr()tömlő” alakulatok.

Nem ismerem a kérdezett kifejezéseket, így nem tudom, valóban ebben a formában léteznek-e. Nekem logikusabbnak és nyelvileg helyesebbnek tűnne a „bőr bortömlő” és a „kecskebőr bortömlő” alak, amelyeket ebben a formában írhatnánk a 115. pont alapján (az olyan anyagnévi szerkezet, amelynek legalább az egyik tagja összetett, különíródik).

Ha viszont félreteszem a fenntartásaimat, és elfogadom, hogy az Ön által említett kifejezések használatosak, akkor ezekre az eltérő felépítésük miatt más szabályokat kell alkalmaznunk. A „bőrtömlő” önmagában természetesen egybeírandó (szintén a 115. pont miatt: két egyszerű tagból álló anyagnévi szerkezet). A bor viszont nem anyagot jelöl, hanem azt, hogy mit tárolnak ebben: mivel a jelentésbeli kapcsolatot bonyolultabb, jelentéstömörítő összetételnek tekinthetjük a 129. pont szerint, és „borbőrtömlő” alakban írhatjuk.

A „kecskebőr tömlő” az anyagnevekre vonatkozó 115. pont szerint különíródik. Ha viszont e két szó együtteséhez egy közös előtag járul, akkor a második mozgószabály értelmében [139. b) pont] a szorosabban összetartozó tagokat alkalmilag egybeírjuk, és az újonnan kapcsolt tagot kötőjellel illesztjük hozzájuk. Így tehát a „bor-kecskebőrtömlő” alakot kapjuk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra