fenntarthatóság

2010. 09. 08.

Egyre gyakrabban hallható a sajtónyelvben a „fenntartható” szó, pl. fenntartható fejlődés, gazdaság, energia. Gyanítom, hogy ez az angol „sustainable” szó fordításával keletkezett.
Ennek az angol szónak azonban alapvetően két jelentése van, az egyik valóban „fenntartható”, tehát fenn lehet tartani (továbbra is), pl. növekedést stb. A másik jelentése viszont „környezetkímélő”. Vajon a „fenntartható” szó előfordulásának többségében nem épp erről lenne szó?

A „sustainable” szó és ennek különféle nyelvbeli megfelelői is többértelműek. A fenntarthatóság a gazdaság olyan jellegű fejlődésére vonatkozik, amely kielégíti a jelen szükségleteit, de nem fosztja meg a következő generációkat attól, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket (l. Brundtland-jelentés). A fenntartható fejlődés célja, hogy a fosszilis energiaforrásokkal és a megújuló energiaforrásokkal úgy gazdálkodjék, hogy az energiaforrások még a jövő generációknak is elérhetők legyenek. Ez a törekvés kapcsolja össze a fenntarthatóság fogalmát a környezetvédelemmel, vannak a célokban átfedések, de a két fogalom nem azonosítható egymással. A fenntarthatóság a gazdaság fejlődési módjára utal, a környezetvédelem pedig elsősorban a jelenlegi bioszféra megőrzésére utal.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra