Pályázat családi rigmusok gyűjtésére

2011. 01. 02. 1 hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda és a Magyar Rádió, Tetten ért szavak c. műsorának közös pályázata.

Az emberek talán éppen a játék, a derű kedvéért sokszor a különféle otthoni, családi, közösségi cselekvéseiket rigmusokkal kísérik. A szavakkal való játék, a rigmusozás minden családban előfordul, részben nagy szerepe van a gyermekek nyelvi tudatosságának a fejlődésében, részben esztétikai öröm, kedvessé teszi a mindennapokat. Nagyon sokféle versike, rigmus van: ezek egy részét, például a gyermekmondókákat már nagy figyelem övezte, de nem gyűjtötték össze a mindennapi életet, a felkelést, a mosakodást, a különféle munkatevékenységeket, a játékot, az étkezést, a szórakozást, a lustálkodást, az utazást stb. kísérő rigmusokat.

Néhány példa:

(Ebéd készítésekor) Mi van ma ebédre? Édes, kedves krumplileves…

(Ha palacsinta készül) Mi lesz ma ebédre? Csintalan palacsinta.

(Ha tele van a szemetesláda) Ki lesz ma a Dani? Ki fogja a szemetet lehordani?

(Ha Fegyverneken áthaladunk, ezt mondjuk) Fegyvernek, ne menj oda, megvernek.

(Gyermekkori emlék) Ádám, Éva, kertben voltak, madarat láttak, hányat láttak, mondd meg te!

(Tüsszentéskor) Jézuskája segítse meg! (…ezt a lányt/fiút.)

(Egy barcasági kenyéráldó mondóka) Uram áldd meg, szaporítsd meg! Legyen szegénynek, gazdagnak egyaránt…

Ezeknek a rigmusoknak egy része általánosan ismert, másokat csak egy-egy családban használják. A pályázókat arra kérjük, hogy gyűjtsék össze és írják meg nekünk családi rigmusaikat. Lehetőség szerint a rigmusra vonatkozó egyéb ismereteket is írják meg. Jó lenne, ha a rigmusok mellett feltüntetnék annak használati formáját (akkor mondják, ha…, kérdésre adott válasz, felkeléskor/lefekvéskor mondják, bizonyos ételekre mondják… stb.) Ha esetleg ismerik a rigmus keletkezését (pl. Nyíregyházán született édesanyám találta ki vagy a hatvanas években mondtuk stb.), akkor azt is kérjük megírni.

A rigmusokat folyamatosan lehet beküldeni a Magyar Rádió Tetten ért szavak című műsora számára. A műsorban havonta bemutatjuk a legjobb rigmusokat.

A legutolsó beküldési határidő: 2011. szeptember 30. Ezt követően egy felkért bírálóbizottság a teljes anyagot értékeli, s a legjobb gyűjtéseket jutalmazza.

Címünk: 1088 Budapest, Bródy S. u. 5-7. Ímél: tesz@radio.hu.

1 hozzászólás

#1 Balga László 2013.03.11.20:22:50

Reggeli szuloi rigmus ágyban lévo gyermek részére:

Jó reggelt, itt a tej, oltozkodni kell!
„Szervusz paplan, szervusz vánkos, váljunk gyorsan el!”

Tisztelettel: Balga László szlovák és magyar nyelvi szakfordító, Nagykurtos, Felvidék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra