szakosztály

2011. 03. 06.

Korábbi kérdések között találtam, hogy a labdarúgó-szakosztály kötőjellel írandó. Interneten bóklászva viszont épphogy csak elvétve találni kötőjellel írva. Kérdésem az lenne, hogy ha szóközzel írom őket, akkor hibát követek-e el? Tehát ezek így lennének helyesek: autósszakosztály, íjászszakosztály, lovasszakosztály, sakkszakosztály, atlétikai-szakosztály, önvédelmi-szakosztály, természetjáró-szakosztály? Én eddig mindig szóközzel, így írtam ezeket: sakk szakosztály, íjász szakosztály, kosárlabda szakosztály stb. Akkor ez utóbbi forma helytelen vagy ez is használható?
Még egy további kérdésem volna, ha felsorolom őket akkor kötőjelet kell-e tenni a végükhöz (akkor is ha egybeírandó lenne)? (Pl.: Szakosztályok: sakk-, lovas-, kézilabda-szakosztályok.)
Válaszát nagyon köszönöm.

A szakosztály szó a sportágakat jelentő főnevekkel szóösszetételt alkot, és a keletkező szó többszörös összetétel lesz, mivel a szakosztály már önmagában összetett. A szabályok szerint az így létrejött szavakat kétféleképpen írjuk:
Egybeírjuk akkor, ha a szó főnév + szakosztály nem haladja meg a 6 szótagot: lovasszakosztály, sakkszakosztály, íjászszakosztály.
Kötőjelesen írjuk, ha az így keletkező szó 6 szótagnál hosszabb: labdarúgó-szakosztály, természetjáró-szakosztály.

Ha a sportág neve melléknévi alakban van, akkor különírjuk a szakosztály szótól: atlétikai, önvédelmi, autós szakosztály.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra