ötletgazdagok

2011. 03. 19.

Azt szeretném megtudni, hogy az ötletgazdag melléknévnek mi a többes számú alakja. Ötletgazdagak? Ötletgazdagok? Mert a melléknévi alakokat általában alsó nyelvállású előhangzóval tesszük többes számba. Ez esetben azonban az a gyanúm, hogy nem így van. Miért?

A Nyelvművelő kézikönyv szerint a nyílt kötőhangzó, azaz alsó nyelvállású (a, e) a melléknévi jelleget erősíti, a zártabb, azaz középső nyelvállású ellenben (o, ö) a főnévi szerepet jelzi.
A Balázs Géza és Zimányi Árpád szerkesztette Magyar nyelvhasználati szótár (2007: 141) adataival: a kötőhangzókkal kapcsolatban sok az ingadozás, bizonytalanság, ám több esetben a kötőhangzó használata szófaji-jelentésbeli megosztáshoz vezethet. A főnév-melléknév párok közül a szótár többek között a következőket sorolja fel: családosok (melléknév), családosak (főnév), hatalmasok, hatalmasak. Az előbbiek tehát főnevek, az utóbbiak melléknevek, rendszerint állítmányi szerepben. Mindennek ellenére az „ötletgazdagok” használatos inkább melléknévi szerepben is, mint például a „vastagok” szó esetében. A magyar nyelv természetes nyelv, s mint említettem, előfordulhatnak kivételek, ingadozások. Egyébként több esetben a nyelvhasználó nyelvérzékére bízható a kötőhangzó választása.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra