Alaptörvény-ellenes(ség)

2011. 03. 22.

Az Alkotmány helyett Alaptörvény lesz az új elnevezés. Ennek fényében az Alaptörvény-ellenes, Alaptörvény-ellenesség stb. szavak nagy kezdőbetűvel írandók?

Ha egy konkrét szöveganyag kritikájáról beszélünk, valóban célszerűbb egyedi címként nagybetűt használni a szabályzat 198. pontja szerint. Ehhez pedig mint tulajdonnévhez kötőjellel kapcsolhatjuk a képzőket a 200. pont értelmében, az eredeti nagy kezdőbetű megőrzésével: „Alaptörvény-ellenes(ség)” (akárcsak „Alkotmány-ellenes[ség]”).

Az alaptörvénnyel vagy alkotmánnyal mint jogszabállyal való ellentmondás kifejezésére viszont a kisbetűs alak felel meg inkább, s ilyenkor csak a szótagszámtól és a szóelemek számától függően teszünk kötőjelet a 138. pont alapján: tehát az „alkotmányellenes(ség)” egybeíródik (mivel csak kételeműnek számít, így akárhány szótagos lehet), az „alaptörvény-ellenes(ség)” pedig kötőjellel (háromelemű lévén).

Mivel ezek nem ugyanolyan értelműek, mint a fentebbi kifejezések, viszont a kisbetű-nagybetű különbség csak írásban jelenik meg, az egyértelműség kedvéért esetleg érdemes lehet megfontolni a szerkezetek átfogalmazását.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra